Projecten
Gerealiseerde projecten
Lopende projecten
Westerstraat 73

In de panden Westerstraat 73, Torenstraat 38 en Torenstraat 40 is het z.g. hofje van liefdadigheid van Johanna Margaretha de Vries gevestigd. Het hofje is na haar overlijden in 1849 gesticht en gerealiseerd in de drie panden die tot woonhuis diende van mevrouw De Vries.

Westerstraat 73 heeft een sobere recht afgesloten gevel, XVIII, waarin de rijk gesneden Lodewijk XV deur en bovenlicht opvallen, die reeds een eveneens rijk bewerkt interieur doen vermoeden. Het huis werd door de liefdadige stichting de Vries tot oude dameshuis bestemd en in oorspronkelijke toestand bewaard. De lange gang die doorloopt tot de Torenstraat, heeft een plafond met Lodewijk XV stucwerk en in de vestibule een figurale voorstelling in stuc tegen de wand.

In de tussenkamer een eenvoudige schouw, waarin een schilderstukje met een allegorische voorstelling; een vertrek aan de binnenplaats is van geschilderd behang voorzien met landschappen en stoffagefiguren en heeft een marmeren schoorsteenmantel.

De panden verkeerden in verwaarloosde toestand, mede omdat er ingevolge de testamentaire opdracht geen of zeer weinig huur werd gevraagd. Door jarenlange inflatie kon de bedoeling van mevrouw De Vries (onderhoud ten laste van de opbrengst van het stamkapitaal) geen stand houden. Voor het instandhouden van de panden is de Stichting Hofjesbeheer Enkhuizen opgericht. Die stichting heeft de panden geheel gerestaureerd en het hofje van J.M. de Vries exploiteert de panden. De financiering is mede mogelijk gemaakt door een door een achtergestelde lening van de Jacob van Wagtendonkstichting en een aantal bijzondere bijdragen uit regionale fondsen.

De werkzaamheden zijn onderhands aanbesteed onder drie regionale bedrijven. Het complex bevat thans 7 appartementen en een stijlkamer.

Architect:Hangelbroek-Gouwetor Architecten (Hoorn).
Aannemer:Ramkema & Dangermond (Enkhuizen).
Jaar:1995.N.V. Stadsherstel Enkhuizen • De Laars 58 • 1602 MS Enkhuizen • Tel. 0228 313805