Projecten
Gerealiseerde projecten
Lopende projecten
Venedie 12

Dit pand is door mevrouw Johanna (Jo) Gramberg aan Stadsherstel gelegateerd.

In oorsprong twee 17e panden onder zadeldaken, met tot een geheel samengetrokken voorgevel waarin T-vensters met natuurstenen omlijstingen, pilasters en hermen, kroonlijst; afgeknot schilddak met een tot de dakkapel doorgetrokken middenpartij met driehoekig opgenomen kroonlijst. Aan de achterkant bevat het noordelijk pand een snijraam met ovaal boven een meer recente deur en 6-ruits schuifvenster. In de top 9-ruitsschuifvensters op doorschietend door de gemetselde lijst en vlechtingen. De zuidgevel is gedeeltelijk gepleisterd en voorzien van een 4-ruitsschuifvenster in de top en vlechtingen.

Tot het eigendom behoren ook twee (ongenummerde) pandjes aan ’t Zand. Twee dwarse zadeldaken tussen topgevels met vlechtingen. Het zuidelijk pandje is voorzien van sleutelstukken, een schouw en glas-in-lood ramen.

Vanwege het afschaffen van subsidieregelingen was Stadsherstel genoodzaakt de aloude werkwijze (aankopen, restaureren en verkopen) aan te passen. Vanaf dat moment wordt nog alleen de eigenaar-bewoner financieel gesteund met een laagrentende lening en fiscale aftrek van onderhoudskosten.

Stadsherstel heeft het restauratieplan ontwikkeld en vervolgens het ongerestaureerde eigendom met een restauratieplicht doorverkocht.

Het ontwerp is gemaakt in 2000; na verkoop op 15 januari 2005 is het pand door en voor rekening en risico van de nieuwe eigenaar gerestaureerd.

Architect:Hangelbroek-Gouwetor Architecten (Hoorn).
Aannemer:Enkhuizer Aannemers Bedrijf EAB (Enkhuizen).
Jaar:2005/2006.N.V. Stadsherstel Enkhuizen • De Laars 58 • 1602 MS Enkhuizen • Tel. 0228 313805