Projecten
Gerealiseerde projecten
Lopende projecten
Paktuinen 12

Het pand is, als pakhuis, gebouwd tussen 1736 en 1738, zo kan worden afgeleid uit de resultaten van een dendrochronologisch en historisch onderzoek. Het pand bestaat uit een begane grond, twee verdiepingen en twee zolders, gebouwd voor de opslag van graan. Het pand beschikt over een houtskelet, zware balken met een onderslag en standvinken. De voorgevel is al eens eerder geheel vernieuwd, de steen wijkt qua kleur en formaat af van die van de zijgevels en achtergevel. In de zijgevels zijn de "bloktanden" goed zichtbaar.

Het pand is in 1928, in opdracht van de familie Ruiter, verbouwd om er het expeditiebedrijf "De Pelikaan" te vestigen. Daartoe is de vloer van de eerste verdieping geheel verwijderd en de begane grondvloer verhoogd tot straatniveau.

Na jaren van leegstand heeft Stadsherstel het pand gekocht en een plan ontwikkeld voor de restauratie en de inbouw van drie appartementen. Daartoe is de vloer van de eerste verdieping weer teruggebracht en de begane grondvloer weer naar het oorspronkelijke niveau verlaagd. Het plan is in nauw overleg met de lokale woningcorporatie "WelWonen" vormgegeven. WelWonen verhuurt de woningen in de z.g. vrije sector.

Architect:TPAHG Architecten (Hoorn).
Aannemer:Enkhuizer Aannemers Bedrijf EAB (Enkhuizen).
Jaar:2013.N.V. Stadsherstel Enkhuizen • De Laars 58 • 1602 MS Enkhuizen • Tel. 0228 313805